Zakir KAYA BENZİNCİ KÖR HAFIZ, 7 bin yıllık çarşının .Öyküsü ..

İzmir fuara 20 milyon kişi gelirdi.bitti geçti o günler .‘ Kemearaltı’nı koruyalım’ derdindeyiz.
7 bin yıllık çarşının .
Öyküsü olan markayla bütünleşen binlerce öyküden bir tekini yerleştirsek zihinlere, gerisi kolay
Benzinci Kör Hafız. 1997 yılında yoksulluk içinde göçüp gitti öte tarafa. Adı mezar taşından ibaret vefa sınırlarında bizlere yadigar.Yüzü çiçek bozuğu, iki gözü kör. Boynunda asılı bir tabla. Elinde tarak destesi; ‘’Ayna var! Tarak var! Dikiş iğneleri, çengelli iğneler! Bellere lastik, elbiselere askı! Çakmaklara benzin...’’

TIP ÖĞRENCİSİ

 Kemeraltı Çarşısı’nda seyyar satıcı idi. Muhtar çakmaklarından ibaret bir medeniyet döneminin adamıydı. 60 yıl boyunca çakmaklara benzin satarak geçindi. Benzinci Kör Hafız. Asıl adı; Mustafa Ayrıközü.İzmir Kemeraltı Çarşısı - İzmir Kemeraltı Hakkında - yolcu360.com
ANTEP SAVUNMASI
1902 yılında İzmir’de doğmuştu. Tıbbiye’de öğrenciydi. Mezun olup yaşamını hekim olarak sürdürecekti. Hayalde kaldı. Vatan savunması devreye girdi. O zamanki adı Antep’den ibaret vatan toprağına sahip çıkmaya gitti.
İngilizler 1918’de Musul’u, Fransızlar Nisan 1919´da Antep´i işgal etmişti. Türk Milli kuvvetleri ile Antep’te başlatılan ayaklanmada nefer oldu. On ay sürdü direniş. Fransızların kente 70 bin top mermisi attığı geçer kayıtlarda. 6 bin 317 Türk’ün hakkın rahmetine ulaştığı yazar belgelerde. Mustafa da bir gözünü kaybetti orada yüzüne isabet eden parça şarapnelle. Eli ayağı tutuyordu. Tek göz gitmiş ne olurdu? İngiliz de bir yıldır Musul’u tutmuştu. O cepheye de koştu. Sol gözünü alan da Musul’daki İngiliz top ateşi oldu.

Tıbbiye öğrencisi Mustafa. İzmirli Mustafa. İzmir’in Yunan işgalini haber almıştı Antep savunmasında. İki gözü görmez duruma düşünce Musul’da, gönlünün kararmış kalması koydu asıl ona. İzmir’e getirdiler onu bir şekilde sonunda. Yunan işgali altında bir İzmir göremeyecek olması teselli olur mu idi acaba?

 ‘‘Ezber, zihninde tutma, hafızada saklama-koruma’’ üstün yeteneği ile doldurdu kör olma boşluğunu da. ‘‘Hafız’’ lakabı oradan eser kaldı ona. Kemeraltı Çarşısı’nda seyyar satıcılık olur onu 60 yıl ayakta tutan sonra da. Gözlerini feda etmişti uğrunda varlık nedeni olan vatanına. Onun ayakta dikilmeyi tercih ettiği Anafartalar Caddesi teselli idi adı 
BENZİNCİ KÖR HAFIZKemeraltı'nı tüm dünya tanıyacak' – Yeni Yaşam Gazetesi
7 bin yıllık çarşının .ÖYKÜSÜ
Bölgedeki 1473 tescilli binasıyla, eski Türk Mahallesi, Agora ve Kadifekale ile birlikte bu alanların çok önemli bire yere sahip.
800 bin ürün çeşidi, günde 150 bin ziyaretçi ve 75 bin çalışan yer alıyor.Tam anlamıyla bir açık hava çarşısı ve alışverişin merkezi.70 yıldan beri hizmet veren ve Ege mutfağından örnekler sunan lokantaları var.100 yıllık el sanatkarları bulunuyor.

Büyükşehir Belediyesi, Balıkçılar Meydanı Namazgah Hamamı’’nıtamamlayıp Aşırı yağışlardan zarar görmemesi için Kemeraltı’nın çevresine 4.5 kilometrelik kuşaklama hattı da yapıyor.İzmir Kemeraltı Çarşısı, dev AVM'lere karşı!

Aslında biraz iyileştirip ‘öyküleştirdiğimizde’, elimizde bir hazine var.Ama yapamıyoruz.Neden mi?
Kemeraltı Esnaf Derneği’nin 2017 açıklamasına göre, 1 yıl içinde çarşıda 2 bin 500 iş yeri kapanmıştı.Yine derneğin verilerine göre, 1998 yılında 14 bin olan esnaf sayısının, bugün 7 bine düşmüştü..2004 ile 2007 yılları arasında tarihi çarşıdaki esnaf sayısının da yüzde 30 oranında azaldığı belirlenmişti.
Benzinci Kör Hafız'a büyük vefa



Yorum Gönder

0 Yorumlar