Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşüm davası

Ege Mahallesinde kentsel dönüşüm davası
İZMİR Büyükşehir Belediyesi'nin 6 Temmuz'da 1. etap yapım ihalesine çıkacağı Konak ilçesi Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesi mahkemelik oldu. Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği ve 5 hak sahibi, projenin yapımına olanak veren İzmir Valiliği'nin 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Gerekli Değildir' kararının ve belediyenin bazı parseller için yaptığı imar uygulamalarının iptali için dava açtı.
İzmir'in Konak ilçesinde Romanların yoğunlukta olduğu Ege Mahallesi'nde toplam 7 hektarlık alanda yapılması planlanan kentsel dönüşüm projesinin ilk etabının yapım ihalesi yüzde 100 uzlaşma sağlanan hak sahiplerinden tapularını alan İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 Temmuz'da gerçekleştirecek. İhale öncesi, mahalledeki tapu sahibi beş kişi ile üyesi de oldukları 'Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği' iki ayrı dava açtı. Avukatları Enis Dinçeroğlu'nun İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne verdiği dilekçeyle ilk dava Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na açıldı. İzmir Valiliği tarafından verilen Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesi için 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istendi. Projenin uygulanması ve çalışmalar esnasında bina yapım, yıkım, harfiyat ve inşaat işlemleri sırasında kullanılacak araçların şehiriçi ve çevre trafiğine etkisinin değerlendirilmediği, araç yoğunluğunun ne kadar artacağının belirtilmediği, bu araçlardan kaynaklı gürültü, koku ve egzoz gazı emisyon değerlerinin detaylı ve net rakamlarla belirlenmesi gerektiği vurgulanan dava dilekçesinde, inşaat ve işletme aşamasında ortaya çıkacak atıkların bertarafı için kullanılacak kamyonların çevreye etkisinin de değerlendirmesi gerektiği yer aldı. Proje için ÇED'in gerekli olduğu öne sürüldü.
İkinci dava ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne açıldı. Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı'nda uygulanan 3194 sayılı İmar Kanunu 15. Ve 16. madde uygulamasının ve buna dayanak Belediye Encümeni kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edildi. Belediye ile mutabakata varamamış kişilerin mülkiyet haklarını etkileyecek mahiyette 3194 sayılı İmar Kanunu'nan 15.ve 16.madde uygulaması yapılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilen dilekçede, "Belediye'nin inşaat yapmaya elverişli olmayan parsellerini inşaata elverişli hale getirmek, 15. ve 16. madde uygulamasına tabi tutulan ve kamulaştırılacak taşınmazların DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) kesintileri sonrası düşük miktar ve bedel ile kamulaştırımasını sağlamak için" bu işlemi yaptığı önü sürüldü. Yürütmenin durdurdulması ve idari işlemin iptali talep edildi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilieri ise Ege Mahallesi 1. Etap ihalesi kapsamındaki alanın belediyenin mülkleri ile uzlaşma sağlanan hak sahiplerinden alınan tapuları kapsadığını belirtti. Uzlaşma sağlanamayan hiçbir hak sahibinin mülkiyetiyle ilgili imar uygulaması yapılmadığını belirten Belediye yetkilileri, geri kalan 2. etabı kapsayacak kesimle ilgili  uzlaşma görüşmelerinin sürdüğünü kaydetti. Yetkililer 1. Etap ihale kapsamında firmaların, Ege Mahallesi'ndeki toplam 9 bin 319 metrekare alandaki adada yapılacak ticaret alanı, ofis ve konutlar için teklif vereceğini açıkladı.

Yorum Gönder

0 Yorumlar