GĆ¼vensiz Ć¼rĆ¼ne savaÅ aƧan Bakanlık denetim sahasını internete de taÅıdı. Halk saÄlıÄını hiƧe sayarak sƶzde ‘ilaƧ’ satan 5 bin 300 internet sitesi kapatıldı. TÄ°TCK BaÅkan Yardımcısı Tan, vatandaÅları bu Ć¼rĆ¼nleri eczaneden almaları konusunda uyardı.
TĆ¼rkiye’de Ć¼retimi ve satıÅı saÄlanan her beÅ Ć¼rĆ¼nden biri gĆ¼vensiz Ƨıktı. Ekonomi BakanlıÄı verilerine gƶre geƧtiÄimiz yıl denetime giren 221 bin 258 Ć¼rĆ¼n partisinden 40 bin 113’Ć¼ uygunsuz ya da gĆ¼vensiz. Karar'dan Gizem KarataÅ'ın haberine gƶre denetimlerde gĆ¼vensizliÄi tespit edilen Ć¼rĆ¼n sayısı bir ƶnceki yıla gƶre yĆ¼zde 50 artıŠgƶsterdi.
SaÄlık BakanlıÄın radarına takılan Ć¼rĆ¼n sayısındaki artıŠdenetimlerin ciddiyet kazandıÄını ortaya koydu. Denetlenen Ć¼rĆ¼n partilerinden 67 bin 895’i teste gƶnderildi. Yapılan kontrollerde gĆ¼vensiz bulunan 1.307 Ć¼rĆ¼n partisinden 1.042’si yasaklandı. Firmalara ise toplamda 96 milyon lira para cezası kesildi.
HALK KANDIRILIYOR
Yapılan denetimler bu kez internet sitelerini de kapsadı. Bakanlık internetten zayıflama Ƨayları ve ilaƧ satarak vatandaÅın saÄlıÄıyla oynayan internet sitelerine adeta neÅter vurdu. 5 bin 300 internet sitesinin kapatıldıÄını belirten SaÄlık BakanlıÄıTĆ¼rkiye Ä°laƧ ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TÄ°TCK) Denetim Hizmetleri BaÅkan Yardımcısı Fatih Tan, ƶzellikle ilaƧ grubunda zaten hasta olan bir kiÅinin internet ortamında belki de ƶlĆ¼mle sonuƧlanabilecek bir Åey ile karÅılaÅmasının sƶz konusu olduÄunu belirtti. Tan, vatandaÅlara endiÅe duymamaları gerektiÄini sƶyleyerek Åƶyle konuÅtu:
“Belki de ilaƧta dĆ¼nyadaki tek ve en gĆ¼venli sisteme sahip Ć¼lkeyiz. Yeter ki eczanelerden saÄlık profesyonellerinin tavsiyeleri doÄrultusunda ilaƧlarını alsınlar. ĆrĆ¼nlerin pazarlaması, internet ve televizyon ile en Ć¼cra merkezlere kadar varabiliyor. Sahibi, menÅei belli olmayan Ć¼rĆ¼nlerin, daha fazla ve kolay yoldan para kazanma maksadıyla, ƶzellikle ‘her derde deva’ denilen Ć¼rĆ¼nler halkımız kandırılarak ya da dini duyguları sƶmĆ¼rĆ¼lerek satılmaya baÅlandı. HiƧbir teÅhis ve tedavi edici Ć¼rĆ¼n eczane dıÅında satılamaz. Sizi tedavi ettiÄi, iyileÅtirdiÄi, mucizevi etkiler gƶsterdiÄi sƶylenerek internetten, televizyondan satılan Ć¼rĆ¼nlerin tamamı sahtedir.”
GĆ¼mrĆ¼k ve Ticaret BakanlıÄı TĆ¼keticinin Korunması ve Piyasa Gƶzetimi ve Denetimi Daire BaÅkanı Meral Karaaslan, 2015’te GĆ¼mrĆ¼k ve Ticaret BakanlıÄı’nın alanına giren 3 bin 194 firmaya ait 76 bin 479 adet oyuncak ve kırtasiye Ć¼rĆ¼nĆ¼nde gĆ¼vensizlik tespit edildiÄini ve firmalara toplam 1 milyon 870 bin TL para cezası kesildiÄini sƶyledi. Karaaslan, “AB yƶnetmelikleri uyarınca kullanımına kısıtlama getirilen aÄır metal sayısı 8’den 19’a Ƨıkarıldı. 55 alerjen kokunun oyuncaklarda kullanımı yasaklandı. Gıdaların iƧine konan ya da gıdalarla birlikte verilen oyuncakların ayrı paketlere konulma zorunluluÄu getirildi. ĆnĆ¼mĆ¼zdeki gĆ¼nlerde deterjan ile ilgili alanlarda da yeni bir dĆ¼zenleme ile AB mevzuatına tam uyum saÄlanacak” diye konuÅtu.DETERJANA DA DĆZENLEME GELECEK
YANILTICI BEYAN ENDÄ°ÅESÄ°
Uygunluk DeÄerlendirmesi DerneÄi tarafından yapılan ankette en Ƨok endiÅe duyulan sektƶrler sıralamasında ilaƧ- kozmetik sektƶrĆ¼nĆ¼n birinci sırada yer aldı. TĆ¼keticiler sırasıyla gıda-tarım Ć¼rĆ¼nleri oyuncak-kırtasiye, tekstil-ayakkabı ve inÅaat alanında Ć¼rĆ¼nlerden ciddi endiÅe duyduÄunu ortaya koydu. Ä°laƧ-kozmetik grubunda tĆ¼keticilerin yĆ¼zde 26’sı “yanıltıcı beyandan”, diÄer Ć¼rĆ¼n gruplarında ise saÄlıÄa zararlı olması ve Bakanlık onayı olmaması endiÅe yaratıyor.
0 Yorumlar