­

Zakir KAYA"pırlanta konusunda bilmeniz gerekenler...".

 
Pırlanta, çoÄŸumuzun iÅŸ evlilik teklifi, niÅŸan, nikah ya da doÄŸum gibi pırlanta almayı düşündüğümüz durumlarla karşılaşıncaya kadar tamamen bihaber olduÄŸumuz bir konu. Tabii yumurta kapıya dayandığında bu durum haliye sıkıntı yaratıyor, çünkü pırlanta yüksek maliyeti olan bir konu ve bilgi eksikliÄŸinden doÄŸan ciddi zararlara uÄŸramanız söz konusu 

Satın almayı planladığınız pırlanta tek taÅŸ, alyans, kolye, yüzük ya da küpe için bakınırken, bilmeniz gereken pratik bilgilerin size bu konuda çok yardımcı olacağını düşünüyoruz: 

1. Pırlanta elmasın çok yüzeyli (fasetli) kesilmiş haline verilen isimdir.

2. Bir pırlantanın temel özellikleri ÅŸunlardır: 


a. Kesim (Cut): Kesim kalitesi, pırlantanın ışığı ne derece geri yansıttığını gösterir. Ä°yi kesilmiÅŸ bir pırlanta, kötü kesilmiÅŸ aynı boyuttaki baÅŸka bir pırlantadan daha büyük görünür, daha ışıltılıdır, yani daha güzeldir. Tabii ki deÄŸeri de daha yüksektir. 

b. Carat: Pırlantanın ağırlığını ifade eder. Ağırlık ile büyüklük arasında iliÅŸki olsa da, tek başına ağırlık bir pırlantanın büyüklüğünü tek başına ifade edemez. Kesim kalitesi ile birlikte anlamlı olarak pırlantanın büyüklüğüne dair bir fikir verir.
c. Renk (Color): Mükemmel beyazdan sarıya doÄŸru uzanan renk skalasında, söz konusu pırlantanın nerede olduÄŸunu gösterir. D-E-F mükemmel beyaz, G-H tam beyaz, I-J çok hafif sarı tonlu beyaz, K ve sonrası ise sarı olarak tanımlanır. 

d. Berraklık (Clarity):
 Pırlanta doÄŸal bir madde olduÄŸundan çoÄŸu zaman içinde ve yüzeyinde bulut, leke, çizik vb. hatalar bulunur. FL-IF tamamen temiz, VVS1-VVS2 çok çok küçük gözle görülemeyen lekeler olduÄŸunu, VS1-VS2 çok küçük gözle görülemeyen lekeleri, SI1-SI2 küçük ve gözle görülemeyen lekeleri, I1-I2-I3 ise gözle görülebilen lekeleri ifade eder. 

e. Sertifika (Certificate):
 Bir pırlantanın özelliklerini, bu konuda uzman bir pırlanta eksperi olmadığınız sürece, anlamanız hemen hemen imkansızdır. Işıltısı ve güzelliÄŸinden kesim kalitesine dair bir fikir edinebilirsiniz, ancak bu bulunduÄŸunuz ortamın ışıklandırmasıyla çok alakalıdır. Spotlarla aydınlatılmış profesyonel ortamlarda kötü kesim bir pırlanta da çok güzel parlayacaktır, ancak gün ışığında aradaki fark çok net anlaşılır. Carat ağırlığını pırlanta tartısı olmadan anlamak imkansızdır. Rengi aÅŸağı yukarı tahmin edebilirsiniz, ancak pırlanta bir yüzüğün üzerindeyse, bu pırlantayı olduÄŸundan daha beyaz gösterebilir. Berraklığı bir büyüteç ve iyi bir pırlanta bilgisi olmadan anlamanız mümkün deÄŸildir... Ä°ÅŸte bu noktada, pırlanta laboratuarları devreye girer. Pırlanta konusunda uzman pırlanta laborautarları, pırlantayı inceleyerek, özelliklerinin ne olduÄŸunu gösteren bir sertifika hazırlarlar. Bu sertifika sayesinde, hem özellikleri bir pırlanta uzmanı tarafından onaylanmış bir pırlanta satın aldığınızı bilirsiniz, hem de pırlantanızın piyasada genel geçer bir deÄŸeri olduÄŸunu. Aksi taktirde, hem size sunulan pırlantanın deÄŸerinin ne olabileceÄŸi konusunda bir fikriniz yoktur, hem de pırlantanın kırık-çatlak olması, suni iÅŸlemlerden geçirilmiÅŸ olması gibi büyük riskler almış olursunuz. Yani uluslararası geçerliliÄŸi olan bağımsız bir laboratuar sertifikası, aldığınız riski neredeyse sıfıra indirir. Neden tamamen sıfıra deÄŸil? Sıfıra ne kadar yakın olduÄŸunuz laboratuarın ismiyle alakalıdır. Dünyada en prestijli laboratuarlar GIA, HRD ve AGS'dir. EGL, IGI, IDL gibi bir kaç laboratuarın sertifikaları da çok deÄŸerlidir, ancak %5 gibi bir iskonto ile iÅŸlem görürler. Sonuçta, bu laboratuarlardan birinden alınmış bir sertifikaya sahip olmayan bir pırlanta tek taÅŸ, alyans ya da benzeri bir takı satın almak, büyük bir risktir. 

Pırlantanın temel özelliklerini öğrendiniz. Tebrikler! 

3. Åžimdi bu özellikleri nasıl kullanacağınıza bir göz atalım: 

a. Pırlantanın fiyatı, kesim kalitesiyle doÄŸrudan orantılıdır, yani en önemli özellik kesim kalitesidir. Bunu sertifikada yazan "Excellent (Mükemmel)", "Very good (Çok iyi)", "Good (Ä°yi)" ve "Fair (Vasat)" kelimelerinden öğrenebilirsiniz. Ä°yi ve çok iyi kesim kaliteleri arasında fiyat farkı %5-8 civarında olmalıdır. 

b. Pırlanta fiyatları, Carat ağırlığı arttıkça katlanarak büyür. Bu ne demektir? Her biri 0.25 Carat ağırlığında bir çift küpe (toplam Carat ağırlığı 0.50), 0.50 Carat ağırlığında ve diÄŸer bütün özellikleri aynı bir pırlanta tek taÅŸ yüzükten çok daha uygun fiyatta olmalıdır. 

c. Türkiye'de satışa sunulan pırlantaların %90'ı G-H-I-J-K ve M renk aralığındadır. EÄŸer tam beyaz istiyorsanız G ya da H renklerinden birini, büyüklük sizin için renkten daha önemliyse, I ya da J rengini tercih etmelisiniz. 

d. Berraklık pırlantanın güzelliÄŸini en az etkileyen faktördür. Renk ve büyüklük sizin için en önemli faktörler ise, SI1- SI2 berraklığını tercih etmeniz size bir zarar vermez. Bu konuda daha titizseniz, VS1 ya da VS2 aralığını düşünün. VVS2 ve üstü berraklıklar sadece pırlantanın fiyatını yukarı çekecek, güzelliÄŸine pek bir katkısı olmayacaktır. 

e. Sertifika konusunda ısrarlı olun. 1.00 Carat ve üstü pırlantalar için HRD ve GIA sertifikasını mutlaka talep edin. 0.70 - 1.00 Carat aralığında yine GIA ve HRD tercih edin, ancak IDL, EGL ya da IGI da olabilir. 0.20-0.70 Carat arası bütün bu sertifikalar uygun olacaktır. Ancak uluslararası geçerliliÄŸi olan, bağımsız bir laboratuar sertifikası olmayan hiçbir ürünü satın almayın. 

4. Son olarak, alacağınız pırlanta takının çeÅŸidine göre bazı ipuçları: 


- Pırlanta takı geleneksel olarak 18 Ayar Altın olarak imal edilir. 

- Pırlanta tek taÅŸ: Yüzük ölçüsü 7 - 17 arasında olan bayanlar için uygun büyüklük 0.15 - 1.00 arasıdır. 17'den büyük yüzük ölçüsü olan bir bayan için Carat ağırlığı 0.90'ın altına kesinlikle inmemelidir. Sade tasarımlar hemene herkes tarafından beÄŸenilir ve tek taşın ruhuna daha uygundur, bu tarz takıları tercih etmeye çalışın. 

- Pırlanta alyans (Tria ya da 5-7 taÅŸlı): Bu ürünlerde önemli olan, alyansın nasıl kullanılacağıdır. EÄŸer tek başına takılacaksa, olabildiÄŸince büyük ve şık tasarımları tercih edin. EÄŸer tek taşın yanına takılacaksa, tek taşın büyüklüğü çok önemlidir. ÖrneÄŸin 0.50 Carat bir tek taşın yanına alınan 5 taÅŸlı bir pırlanta alyans, her biri 0.20 Carat olmak üzere 1.00 Carat'dan büyük olmamalıdır. Tek taşın rengi ile aynı renkte olması da uygun olacaktır. 

- Pırlanta küpe: Tek taÅŸ küpe, hemen her bayanın severek taktığı ürünlerden biridir. Kullandığı diÄŸer pırlanta tek taÅŸ, alyans vb. ürünleri göz önün de bulundurarak, bunlara uygun bir ürün satın almayı tercih edin. 

Hediye seçerken nelere dikkat edilmeli?
Öncelikle hediyeyi alacağınız kiÅŸinin kullanmaktan zevk aldığı takı tarzını bilmeniz önemli. Sarı altın mı tercih ediyor, beyaz altın mı? Sade takıları mı seviyor, yoksa gösteriÅŸli olanları mı? EÄŸer bu konuda net bir bilgi sahibi deÄŸilseniz, sadelikten vazgeçmemenizi öneririz. Pırlantayı öne çıkaran, çok karmaşık olmayan modeller tercih edilmeli. ÖrneÄŸin bir çift tek taÅŸ pırlanta küpe ya da sade bir kolye ucu. Böyle bir seçim hem aldığınız pırlantanın hediye ettiÄŸiniz kiÅŸi tarafından beÄŸenilme ihtimalini oldukça arttır, hem de pırlantanın ön planda kalarak güzelliÄŸini ve ışıltısını daha fazla ön plana çıkarılmasını saÄŸlar. 

Pırlanta alırken ne gibi kriterler göz önüne alınmalı?
 

Pırlantanın kesim kalitesi, rengi, berraklığı ve Carat ağırlığı en önemli özellikleri olarak özetlenebilir. Bu özelliklerin satıcının belirttiÄŸi gibi olduÄŸu da, bağımsız bir laboratuar sertifikası ile teyid edilmeli. Aksi taktirde sadece satıcının sözüne güvenerek hakkında uzman olmadığınız bir ürün satın almış olursunuz ki, bu da çok akıl karı deÄŸil. 

Tek taş pırlanta için ideal bir boyut var mıdır?

Burada en önemli kriter, hediyeyi alacağınız kiÅŸinin yüzük ölçüsüdür. Bu kiÅŸinin yüzük ölçüsü ne kadar küçükse, aldığınız tek taÅŸ pırlanta parmağında o kadar büyük duracaktır. EÄŸer parmak ölçüsü 9 - 17 arasındaysa, tek taÅŸ ağırlığının 0.20 - 1.00 Carat arasında olması uygun olacaktır. EÄŸer yüzük ölçüsü 17'den büyükse, 1.00 Carat'ın altına düşülmemesi gerektiÄŸini söyleyebiliriz. KiÅŸinin bütçesine göre boyut 1.00 - 3.00 arasında deÄŸiÅŸebilir. 

Yorum Gönder

0 Yorumlar